Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Als je man nog zwaar pubert: HET PETER PAN-SYNDROOM - VROUW Online

Als je man nog zwaar pubert: HET PETER PAN-SYNDROOM - VROUW Online

In deze rubriek behandelt VROUW-psycholoog Jeffrey Wijnberg wekelijks een onderwerp. Deze week: het Peter Pan-Syndroom

Eigenlijk vind ik het syndroom van Peter Pan een beetje onzingedoe. In 1983 werd dit syndroom een enorme hit, door psycholoog Dan Kiley die het voor het eerst beschreef in zijn boek The Peter Pan Syndrome. Voor de duidelijkheid: een man die het Peter Pan-syndroom heeft, is nooit opgegroeid. Veel mannen herkennen zich hier natuurlijk in. En veel vrouwen herkennen hun man hier natuurlijk in.

HANG NAAR 'DE MOEDER'

Peter Pan is dus de man die maar niet volwassen wil worden; hij heeft een enorme hang naar 'de moeder' die voor hem zorgt. Peter Pan is afhankelijk en onvolwassen. Als je deze definitie leest, zou je gekscherend kunnen denken: dit is de definitie van een man, want veel mannen hebben kenmerken van adolescentie. Let wel: 'Peter Pan-syndroom' is geen officiële medische term. Wel zou men onder elkaar kunnen zeggen: 'Kijk, dat is nou een écht Peter Pannetje'.

BOYS WILL BE BOYS

De uitspraak The only difference between men and boys is the price of their toys, is er natuurlijk niet zomaar. Mannen blijven meer hangen in hun jeugd dan vrouwen. Over wijlen Michael Jackson, maar ook concertpianist Wibi Soerjadi, werd bijvoorbeeld geroepen dat hij 'een Peter Pan' was.

Maar het feit dat een man een compleet pretpark in of buitenshuis heeft, maakt hem nog geen Peter Pan. Als je hard werkt en geld verdient neem je kennelijk op een bepaalde manier ook je verantwoordelijkheid. Een Peter Pan gaat zijn verantwoordelijkheid juist compleet uit de weg.

VROUW DOET LEEUWENDEEL OPVOEDING

Vrouwen zeggen vaak tegen mij: 'Mijn man schuift veel dingen mijn kant op, die ik vervolgens mag oplossen. Ik neem dan min of meer de moederrol op me.' En hoewel de vader de laatste drie decennia steeds nadrukkelijker op de voorgrond treedt in de opvoeding, is het nog steeds zo dat moeder het leeuwendeel voor haar rekening neemt. 

Een man is het dus van kleins af aan gewend om gecorrigeerd te worden - namelijk door zijn moeder. In zijn latere relatie zet hij zich hiertegen af, maar het is ook een houvast. Volwassen mannen vinden het namelijk erg prettig als de vrouw ergens haar goedkeuring voor geeft. In die zin némen vrouwen die moederrol ook op zich. Als verantwoordelijkheid een probleem is, ligt de oorzaak dus bij beide 'kampen'. Het zit namelijk in onze beider aard om die rollen zo te verdelen.

RAADSELACHTIG

Eerlijk gezegd vind ik het raadselachtig of het typische Peter Pan-gedrag van mannen eigenlijk wel psychologisch afwijkend is. Een jongetje speelt met knikkers op straat en later wordt het knikkeren verruild voor een potje golf. Er ís eigenlijk geen verschil.

Als ik zo’n Peter Pan in therapie heb, is hij - het zal je verbazen - meestal door zijn vrouw gestuurd. De Peter Pan in kwestie herkent de 'klachten' van zijn vrouw vaak wel, alleen is hij niet gewend zelf dingen te moeten oplossen. Dus ook dit niet.

GEDRAG BIJSTELLEN

Voor vrouwen heb ik één tip: probeer het gedrag van je man niet te veranderen. Wel kun je het iets bijstellen. Doet hij bijvoorbeeld niets in huis? Geef hem dan 'taakjes' (zoals stofzuigen of boodschappen doen) en maak hierover heel duidelijke afspraken. Wees zéér concreet en spel alles uit.

Als je een man naar een supermarkt stuurt voor boter, kaas en eieren dan komt hij thuis met exact dat. En dus niet met ook nog wasmiddel, chocolade en melk. Dit vanwege één simpele reden: dit stond niet op het lijstje. Dit zelf bedenken is voor ons mannen namelijk schier onmogelijk. Geef je man complimenten voor de dingen die hij wel goed doet, dat werkt altijd erg goed. 

Ook niet onbelangrijk: probeer samen ook een beetje te lachen om jullie verschillen - dan ben je al een heel eind. Zeg nou zelf: het is ook best grappig, niet waar? 

Tekst: Elien Andersen

Tien smoesjes om babynieuws NOG EVEN GEHEIM TE HOUDEN

Tien smoesjes om babynieuws NOG EVEN GEHEIM TE HOUDEN

Omarm je benen, ook al zijn ze spierwit - VROUW Online

Omarm je benen, ook al zijn ze spierwit - VROUW Online