Hi.

Welcome to my blog. I document my adventures in travel, style, and food. Hope you have a nice stay!

Ouders, dit mogen jullie van docenten niet meer doen! - KidsToday.nl

Ouders, dit mogen jullie van docenten niet meer doen! - KidsToday.nl

 

vrijdag 23 september 2016 | Geschreven door: Elien

Alleen het beste voor jouw kind, nietwaar? Als ze dus naar school gaan, heb jij weliswaar meer vrijheid, maar zijn jouw oogappeltjes wél overgeleverd aan de al dan niet fluwelen handschoentjes van een leraar. En dan is het héél belangrijk dat de docent in kwestie goed weet dat jouw kind zijn bammetjes op moet eten tijdens de lunch. En dat er uitgebreid getrakteerd wordt, als Klaasje jarig is. En dat Pietje moeilijk inslaapt, dus dat de docent op schoolkamp wél even naast zijn bed moet blijven wachten tot hij lekker in dromenland is. Klinkt dit verschrikkelijk? There’s more to come! Wij hebben een enquete uitgezet onder docenten in het basisonderwijs en de resultaten zijn hier en daar best heftig! Lees mee met de grootste ergernissen van basisschooldocenten tegenover ouders van hun leerlingen.

 

 

1. Rare verzoekjes

Ouders, jullie maken het soms best bont. Wij klapperden met onze oren toen we lazen welke rare verzoeken ouders allemaal indienen bij docenten. Zo schijnen jullie regelmatig te vergeten dat er meer dan één leerling in de klas zit. “Bij een verjaardag wordt er regelmatig (ongesneden) taart, flessen limonade en snoepzakjes gebracht. Dan wordt er van mij verwacht dat ik dit ga snijden, borden en bestek regel, alles uitdeel en natuurlijk ook nog wat liedjes zing. Dit in een kwartier tijd, want meer tijd is er niet. En dat natuurlijk voor alle 25 leerlingen.”

Ook zijn er (veel te) veel ouders die de docent verzoeken om erop te letten dat hun kind genoeg eet: “Dit zijn ze gewend van de kinderopvang, maar als docent heb je helemaal geen tijd om 30 lunchtrommeltjes in de gaten te houden.” Een veelgehoorde ‘klacht’ is ook dat ouders verwachten dat een leraar hun kind buiten schooltijd helpt met huiswerk (…). En ouders die docenten bestoken met mails vol verwijten of verzoekjes om op gesprek te komen. Maar het raarste verzoek vonden wij dat van een ouder, die aan de leraar vroeg of hij op schoolkamp naast het bed van zijn zoon kon wachten tot deze sliep. Hij was namelijk gewend dat zijn moeder dit thuis ook deed.

2. Gekke opmerkingen

Gelukkig hoorden we vaak terug dat ouders over het algemeen best beleefd en aardig zijn, op een paar uitzonderingen na. Zo vertelt een docent: “Hoog opgeleide ouders zijn over het algemeen het meest veeleisend. Een spannend moment is dus de uitslag van de Cito-toets. Als de resultaten niet als gewenst zijn, dan is het niet de leerling, maar de leerkracht die hier op wordt aangesproken. Ook loopt het weleens hoog op als er ruzie is geweest tussen kinderen. Ouders erkennen vaak niet dat hun kind daar een rol in heeft gespeeld. Ik zou soms willen dat we camerabeelden hadden.” 

Niet op komen dagen voor een oudergesprek, maar vervolgens wel vragen "of het gesprek niet een keertje ’s avonds om acht uur kan" - het gebeurt. Ook was er eens een ouder die aan een zwangere lerares vroeg hoe ze dit ging combineren met haar zorg voor de klas en of er wel een goede vervanger zou komen. Nog zo'n irritatie van leerkrachten: nee, ze zijn niet vrij zodra de schoolbel gaat. Als jouw kids op woensdagmiddag lekker kunnen freewheelen, betekent dit niet dat hun docent dit ook de hele middag kan. Het wordt dan ook niet gewaardeerd als jullie zéér verbaasd reageren, als je de docent van jouw kroost nog druk bezig ziet na schooltijd. Want laten we het vooroordeel meteen even onderuit schoppen: lessen moeten worden voorbereid, een leerkracht is dus niet elke middag om vier uur vrij en viert ook niet de rest van het jaar vakantie.

3. Bizarre dingen die kinderen doen

Op onze vraag welke gekke fratsen kinderen uithalen, varieerde onze gemoedstoestand van verbaasd tot geschokt. Eén van de dingen waar we geschokt over waren, was dat we meerdere keren hoorden dat kinderen best agressief kunnen zijn. Zo vertelt een docent dat er eens een leerling boos tegen een tafel schopte en zijn teen brak. Of: “Een (vrij jonge) kleuter heeft laatst in de hoek van de klas geplast. Drie keer raden wie het op mocht ruimen. Maar ik heb de betreffende kleuter wel mee laten helpen.” En ook deze docent mocht een vies karweitje doen: “Vorig jaar gleed een jongetje uit mijn klas uit in de hondenpoep. Hij zat helemaal onder: zijn broek, jas met bontkraag en schoenen. Ik moest helpen schoonmaken, maar dit is natuurlijk niet het prettigste klusje. Gelukkig konden we er uiteindelijk wel om lachen.”

4. Intimidatie

Dat discussies niet altijd even netjes worden uitgepraat, blijkt wel uit verhalen die binnenstroomden. Van boze ouders die schreeuwen en schelden tegen leraren, tot een heus contactverbod: “Er was een moeder, waarvan het kind in de klas veel problemen veroorzaakte. Als zij op gesprek kwam, moest er altijd iemand van de directie bij zijn. Dit is zelfs zo hoog opgelopen, dat er een contactverbod is gekomen.” Ook zijn er weleens twee paar ouders die gezamenlijk op gesprek komen, waarbij het uitloopt op schreeuw- en scheldpartijen. Ook was er eens een moeder boos, omdat haar zoon niet met zijn speelgoed had gespeeld tijdens de speelpauze: “Uiteindelijk begon ze keihard te schreeuwen en is ze haar man gaan halen. Omdat ze al eens eerder een collega een klap in zijn gezicht had gegeven, voelde ik me veiliger met een collega erbij. Gelukkig kon vader de boel goed relativeren, maar het heeft weken geduurd voordat we weer normaal met elkaar konden praten.”

5. Liegen

Ondanks een strenge leerplicht en dito controle, vertrekken er regelmatig ouders eerder op vakantie. Docenten reageren hier wisselend op. De één vindt het geen probleem als het af en toe een dagje is, de ander gaat meteen het gesprek aan met de ouders en leerplichtambtenaar. Reken maar van yes, dat de leerkracht van jouw kinderen het doorheeft als jij smoesjes verzint om je kind thuis te houden. Zeker als het toevallig de laatste dag voor de vakantie is. Maar kinderen zelf verzinnen soms ook dingen en dan komen de ouders op hoge poten naar school: “Meestal blijkt het verhaal van een kind iets gekleurder en is het verdraaid in het eigen voordeel.”

So parents... be smart and behave: that's the way they like it!

 

Tips van een local: dineren in New York - Zoover.nl

Tips van een local: dineren in New York - Zoover.nl

Seks na je zwangerschap: need & nice to knows - KidsToday.nl

Seks na je zwangerschap: need & nice to knows - KidsToday.nl